Oefenen met drones voor Koningsdag

Kinderen oefenden vandaag in een hangar van vliegveld Groningen Airport Eelde in het vliegen met drones, als voorbereiding op Koningsdag in Groningen.

Geen zakslaan, koekhappen, blikgooien of steltlopen, maar een hypermodern kinderplein bij Koningsdag 2018 in Groningen. In een grote kooi – steigerbuizen bekleed met netten – vliegen kinderen hun drones door een parcours. Meekijken doen ze met camerabrilletjes, zodat het voelt alsof ze in het ding zitten.

En da’s nog niet makkelijk, bleek gisteren tijdens een oefendag op het vliegveld in Eelde. Het geluid van propellers werd geregeld onderbroken door een crash. ‘Shit, de propeller zit vast!’

‘Snel onder de knie’

Ramon van Leeuwen uit Assen van stichting DronEvents levert alle spulletjes voor het dronevliegen tijdens Koningsdag. Zijn zoon Tigo (12) hielp de overige kinderen bij het oefenen. „Hij vliegt pas sinds december. De Sint gaf hem een exemplaar,. Hij heeft het snel onder de knie.”

Hebel Nienhuis (11) uit Drachten, Joost (10) en Elke Voogd (8) uit Peize en Liam Djoegan (11) uit Peize deden hun best niet te crashen. „Ik heb thuis ook een kleintje”, zegt Hebel. „Ik heb wel eens een motortje kapot gehad, maar die bestel je op Chinese en Nederlandse website, voor 7,50 euro. En ik kan zelf solderen.”

100 megapixel camera onder drone

Erbij staat Simon-Robert Voogd, eigenaar van het bedrijf Dronequest uit Peize, een jong bedrijf dat is gevestigd op Groningen Airport Eelde, waar het beschikt over een indoor vliegruimte die te gebruiken is voor het testen van en oefenen met toepassingsmogelijkheden van drones.

„We hebben laatst een driedimensionale scan gemaakt van een petrochemische fabriek in Farsum met een 100 megapixelcamera onder de drone. Het bedrijf kan met de beelden op details inzoomen, zonder dat iemand fysiek alles hoeft te inspecteren. Er hoeven dus geen steigers opgebouwd te worden. Deze techniek scheelt zoveel tijd en geld.”

Voogd vervolgt: „En we hadden in deze ruimte laatst een klas met 21 hoveniersleerlingen van Terra, die leerden hoe ze thermografische inspecties kunnen doen van met drones. In deze ruimte stond vroeger de vliegsimulator die de koning in 1985 heeft gebruikt voor het halen van zijn brevet.”

Chill vliegen in een parkje

Ramon van Leeuwen van DronEvents doet het alleen voor de hobby: zo hard mogelijk door een parcours racen met een virtual reality bril op.

„We mogen in Zuidbroek gebruik maken van een hal van Van der Valk. Een instapstartsetje – afstandbediening, bril en drones – kost 200, 250 euro. Maar je kan het zo duur en gek maken als je wilt. Er zijn er die 150 kilometer per uur vliegen. soms zelfs harder, afhankelijk van de diameter van de propellers. Gisteren vlogen we het in een park, lekker chill, met dit mooie weer.”

Hopen dat de koning gaat vliegen

De kinderen hopen dat de prinsesjes komen kijken in hun ‘vliegkooi’. Of dat de koning misschien zelfs eventjes gaat vliegen. Want die heeft per slot van rekening zijn vliegbrevet.

Simon-Robert Voogd: We hopen dat de NOS tijdens het liveverslag ook beelden laat zien van het vliegen met zo’n virtual reality bril op. Dan kunnen de kijkers thuis ‘meevliegen’.”

Bron: DVHN.nl

Rate this post