Historische plekken voor de toekomst in VR

Hoewel je het idee hebt dat Google constant bezig is met het ontwikkelen van de nieuwe Android versie en de Pixel toestellen, doet het bedrijf ook nog andere dingen. Met Maps is Google natuurlijk bezig de wereld in kaart te brengen en dat concept nemen ze een stapje verder samen met de non-profit CyArk. Met behulp van 3D scans proberen ze ook plaatsen en gebouwen digitaal te bewaren voor toekomstige generaties.

Historische gebouwen

Dit archeologenwerk doet Google onder de naam van zijn nonprofit Arts & Culture. Het is CyArk’s missie om historische plekken te preserveren en om dit te bewerkstelligen zetten ze drones en andere camera’s in samen met fotogrammetrie en LiDAR technologie om 3D beelden te maken. Op deze manier heeft CyArk al verschillende “oude” gebouwen weten te bewaren en met behulp van Google zijn er nu een paar ook voor ons beschikbaar om te bekijken.

Oorlogen en natuurrampen

Het is jammer dat ze zoiets vroeger niet ook hebben gedaan, zodat we bijvoorbeeld konden zien hoe de piramides er in die tijd uitzagen en of ze misschien een kleurtje hadden? Ook zijn er behoorlijk wat historische gebouwen bedolven onder van alles en zijn daar weer nieuwe huizen op gebouwd. Gelukkig zijn er nu in ieder geval mensen die wat we nu hebben, proberen te bewaren. Google en CyArk zijn vooral in gebieden waar de gebouwen worden bedreigd door natuurrampen of mogelijke oorlogen.

Vijfentwintig plekken al te bezoeken

De historische gebouwen zijn natuurlijk niet alleen interessant voor mensen in de toekomst, maar ook voor ons zijn ze leuk om te bekijken. Op Google’s Arts & Culture website kun je al 25 historische plekken in 18 verschillende landen bezoeken. Zo kun je bijvoorbeeld de Templo Mayor bekijken in Mexico of bijvoorbeeld gaan voor het Lincoln Memorial in de VS. Dit kun je je gewoon op je computer doen, maar je kunt er ook helemaal voor gaan en je VR bril erbij pakken. De ervaring is toch anders als er zelf voorstaat (in virtual reality).

Bron / Artikel van: Want.nl

Rate this post