Welke VR bril kopen in 2019?

Voor de insiders lijkt het alweer een eeuwigheid geleden dat de Oculus Rift en HTC Vive gelanceerd werden. Dat was is 2016, tenminste de consumenten versies voor het grote publiek. Drie jaar laten worden we overspoeld met VR brillen waarmee de keuze voor een VR bril kopen zelfs voor de kenners lastig wordt, laat staan voor de consumenten. In dit artikel zetten we de beste VR brillen voor 2019 op een rijtje.

Staande of zittende virtual reality

Dit zijn de 3DoF brillen. Rondkijken is mogelijk, verdere beweging kan alleen via een controller. Voor 360 video en eenvoudige games zijn deze headsets heel geschikt, omdat het vaak all-in-one systemen betreft is er verder geen extra hardware nodig. Voor zakelijk gebruik kan de software in de headset aangepast worden voor een ‘kiosk mode’, al is dit niet altijd even eenvoudig. Dit zijn de favorieten voor 2019:

  • Oculus Go: Dit model uit 2018 is een betaalbare en comfortabele instap naar virtual reality, met een groot aantal titels en een eenvoudige bediening.
  • Pico G2 4K: In veel opzichten lijkt de G2 op de Go, maar dan vooral gericht op de zakelijke markt. Het scherm is ‘best in class’ en kiosk mode wordt ondersteund.

Mobiele room-scale virtual reality

Dit zijn de 6DoF brillen. Naast rondkijken kun je ook vrij bewegen in de ruimte. Hier lopen de verschillen per toestel flink uiteen, dat geldt ook voor het aanbod titels per systeem. Room-scale VR zonder externe PC betekent wel een wat lagere kwaliteit graphics, daar staat tegenover dat er meer bewegingsvrijheid is.

  • Oculus Quest: De hit voor 2019, met meer bewegingsvrijheid én betere graphics dan de Go. De prijzen van de VR bril en de apps liggen wel een stuk hoger.
  • Lenovo Mirage: Dit product werkt op basis van Google Daydream en biedt een beperkte ruimtelijke ervaring. Deze VR bril kopen is met name interessant als je graag binnen het Daydream ecosysteem wilt blijven.

Hoge kwaliteit room-scale VR

Deze 6DoF VR headsets zijn in feite accessoires voor een PC of laptop die uitgerust zijn met de juiste hardware voor virtual reality. Geniet van hoge kwaliteit virtual reality, met als minpunt de technische expertise die nodig is én de extra hardware die de prijs flink doet oplopen.

  • Oculus Rift S: De meest betaalbare optie zonder externe trackers en een goede selectie aan titels in de App Store.
  • HTC Vive Pro: Een apparaat gericht op professionals, met geavanceerde optionele functies zoals oogtracking.


Er zijn diverse apparaten voor verschillende doelgroepen; van goedkoop en eenvoudig tot behoorlijk duur met haast onbegrensde mogelijkheden. Bekijk per categorie de pluspunten en minpunten per toestel voordat je een keuze maakt.



Rate this post