Wat is Virtual Reality?

Wat is vr?wat is vr?

Wat is vr? Virtual reality is de omgeving die door middel van computers wordt gegenereerd en met een virtual reality bril te bekijken is. De gebruiker krijgt een levensechte, interactieve ervaring door beeld en geluid. Het is mogelijk voor de gebruiker om de omgeving te verkennen én te manipuleren. In de toekomst zal het zelfs mogelijk zijn om de virtuele realiteit niet alleen te horen en te zien, maar ook om deze te voelen en misschien zelfs ruiken! In de verre toekomst zal de virtuele realiteit niet meer te onderscheiden zijn van de echte realiteit.

Virtual Reality heeft in 2016 een groot aandeel gekregen in Nederland, en groeit nog steeds altijd hard door. Na de succesvolle crowdfunding campagne voor de Oculus Rift in het jaar 2014 hebben grote tech bedrijven zich gestort op de virtuele wereld.

Virtual reality werd een lange tijd tegengehouden door de beperkte technologische mogelijkheden. Door de snelle ontwikkelingen op technologisch gebied wint virtual reality snel aan bekendheid.

Waarom VR zo gecompliceerd is

Er is veel computing power nodig om virtual reality beelden op de juiste manier weer te geven. De beelden moeten snel en precies weergegeven worden en reageren op de bewegingen die de gebruiker met het hoofd maakt.

De meeste VR brillen/headsets worden met kabels verbonden met een computer of console omdat dit de snelheid van de beelden bevordert.

Toepassingen VRwat is vr?

De toepassingen voor virtual reality zijn oneindig. Voor nu zijn vooral computergames erg in trek maar er komen steeds meer andere toepassingen. Voorbeelden daarvan zijn de virtuele tours en films die in virtual reality plaatsvinden. In de toekomst zouden daar nog toepassingen voor de medische, industriële en de onderwijssector.

Wat is VR? 360 graden films kijken!

360 graden fotografie en film hoort ook bij virtual reality omdat je het kan manipuleren en jezelf er door navigeren. Met een VR-bril kan je 360 graden films kijken en is het net alsof je in de film zelf zit. Er komen steeds meer van dit soort 360 graden fotografie apparaten op de markt. Daarnaast wordt het 360 graden filmen, net als VR-brillen, steeds goedkoper. Daarnaast kan je bijvoorbeeld ook met je smartphone een panorama foto maken. Dit zijn ook de camera’s die de wereld in kaart brachten voor Google Maps.

Wat is VR? Games!

wat is vr?

De allereerste games die uitgebracht werden waren voor de Oculus Rift en de HTC Vive. De games waren al snel razend populair, wat de ontwikkeling van andere games bevorderde. Enkele populaire VR games voor de PS4 zijn;