Hololens

De HoloLens van Microsoft gaat verder dan bijvoorbeeld de Google Glass en is totaal een ander product dan de gemiddelde vr bril. Het combineert Virtual Reality- en Augmented Reality-technologie in een slimme computer- vr bril. Het lijkt op de slimme mix tussen HTC Vive, Oculus Rift en de Google Glass. Het is echter veel meer dan een een technologische mix. Deze slimme bril moet de volgende generatie van computers en holographic computing gaan worden. Het stelt je in staat om te integreren met virtuele voorwerpen (hologrammen) die via de bril voor je gezichtsveld worden weergegeven. Een leuke toepassing zou het kijken van bijvoorbeeld voetbalwedstrijden kunnen zijn.

Hololens kopen

De Hololens zal de manier van televisie kijken, communiceren en teleporteren compleet gaan veranderen. De Hololens is geen doorsnee vr bril, maar een vernieuwde augmented-reality bril die een nieuwe technologiegolf met zich mee zou nemen.

De Hololens projecteert hologrammen in de fysieke wereld en combineert de virtuele wereld met de echte wereld. Het belangrijke voordeel hieraan is dat je hierdoor niet de fysieke wereld verwijdert. Dit gebeurt bijvoorbeeld wel bij de dikke VR-brillen. Google Glass is meer ingericht op het verkrijgen van notificaties, maar niet het projecteren van hologrammen die je kunt beïnvloeden.

De Hololens heeft net zoals bij de Google Glass doorzichtige glazen die zijn uitgerust met sensoren. De sensoren op de Hololens meten alle lichaamsbeweging en is daarnaast uitgerust met een speciale processor voor het verwerken van informatie en een Kinect-dieptecamera voor het kunnen meten van handbewegingen. Deze bril kijkt echter op een een grote skibril met het frame van een helm, maar dan zonder bovenkant.

Wat zijn de eigenschappen van de Hololens?

Met de Hololens kan je een digitaal object zien dat er heel echt uit ziet, naadloos in de echte wereld overgaat en meedraait met de beweging van het hoofd. De projecties zijn helder, scherp en nauwkeurig.

Je kunt de bril verder besturen met spraak, hoofd en handgebaren. Het hoofd kan je daarbij vergelijken met een (computer)muis en je hand kan je daarmee vergelijken met een muisknop. Een muisklik met de Hololens heet een Airtap die je met je hand uit kan voeren.

De drager moet naar een object kijken en kan vervolgens een ‘Airtap’ uitvoeren; het equivalent van een muisklik.

De Hololens werkt samen met het operatiesysteem van Microsoft Windows 10. De bril zal een complete installatie van Windows 10 op de interne harde schijf hebben staan zodra je hem installeert.

Waar kan ik de Hololens kopen?

De augmented-reality bril kan op dit moment door ontwikkelaars en consumenten in de Verenigde Staten en Canada worden gekocht. Het is nog niet duidelijk wanneer de bril in Nederland te koop zal zijn. De bril kost nu ongeveer 3000 dollar en wordt geleverd mét diverse spellen (Fragments, Young Conker, en RoboRaid) en applicaties (HoloTour & HoloStudio).

Wanneer je beschikt over een Amerikaans of Canadees postadres kun je ook de Hololens bemachtigen. Het betreft hier wel nog steeds de Development Edition. Er is nog geen Consumer Edition van de Hololens beschikbaar. Zodra er meer apps beschikbaar zijn en de prijs zakt, zou het kopen van een Hololens interessant kunnen worden voor de consument. Voor meer informatie en vragen kun je op dit moment het beste de volgende Microsoft pagina raadplegen: Microsoft FAQ Hololens (wel in het Engels)

hololens