Lowlands is meer dan muziek

Biddinghuizen – Nu het festival der lage landen is uitverkocht en over een kleine maand 60.000 festivalgangers en duizenden artiesten Flevoland zullen bevolken, is het een mooi moment te kijken wat Lowlands verder allemaal te bieden heeft dit jaar. Want Lowlands is meer dan muziek.

Zo wordt de Lowlander, onbaatzuchtig als hij en zij is, ook jaarlijks onderworpen aan een serie wetenschappelijke tests. Voor het bredere doel van het welzijn der mensheid.

Voor de wetenschap

De Rijksuniversiteit Groningen gaat onderzoeken wat er precies in de mond gebeurt als mensen alcohol hebben gedronken en een vreemde taal gaan spreken. Ander onderzoek wijst uit dat alcohol leidt tot lallen, maar ook een positief effect heeft op het spreken van een vreemde taal. Door middels van een echoscopie worden daarbij in dit onderzoek de tongbewegingen van de Lowlanders in kennelijke staat gevolgd.

Maastricht Universiteit laat Lowlanders in virtual reality getuige zijn van een moord en wil weten wat de getuigen zich daarvan herinneren. Tilburg University laat Lowlanders communiceren met een NAO-robot, maar dan niet met taal, maar met hints. Tenslotte wordt het steeds belangrijker dat mensen en robots elkaar begrijpen. Het Meertens Instituut gaat samen met de Universiteit Antwerpen onderzoeken of neurale netwerken in staat zijn de patronen en daarmee de code van hiphopteksten te kraken.

Verder is er een talkshow met wetenschappers als Damiaan Denys, Marjan Slob, Peter de Keizer, Bettina Sorger, Katleen Gabriels en Edgar du Perron, die zich met de bezoeker buigen over belangrijke vragen. Wat is de toekomst van de technologische mens? Eten we straks alleen nog kweekvlees? Wanneer gaan we breinen met elkaar verbinden? De Lowlander heeft een voorsprong qua kennis na het bezoeken van dit spektakel. Tot slot is er een speciale editie van de Nationale Wetenschapsquiz.

Bron / artikel: Flevopost

Rate this post